2013. március 1., péntek

Öreg hídból szelíd híd

Ezúttal egy olyan városba látogatok, ami még nem szerepelt a blogon, de jó emlékek fűznek hozzá és most egy olyan fejlesztésről érkeztek hírek, amit érdemes közelebbről is megnézni.

Pozsonyról van szó és az Öreg-hídról (térképen itt), amit októberben volt szerencsém először látni közelről. Az eredetileg 1890-ben épült, majd 1945-ben újjáépített, de a tervezett tíz év helyett hatvanat leszolgáló hidat az állapota miatt néhány éve lezárták a forgalom előtt, így most csak gyalogos és kerékpáros forgalmat bonyolít. Elég szürrealisztikus látványt nyújt a város közepén levő félig kibelezett, nagyrészt lezárt híd az odavezető használaton kívüli aszfaltútcsonkokkal - ugyanakkor éppen emiatt most a pozsonyi Duna-part egy csendes szigete ez.


A hírek pedig arról szólnak, hogy megindulhat az egyszer már elkezdett felújítás, és 1-2 év múlva kész lesz a felturbózott híd. A felturbózás ugyanakkor azt jelenti, hogy a hídra nem tér vissza a közúti forgalom, csak villamosok, mentő-tűzoltó, gyalogosok és kerékpárosok mehetnek majd át rajta. Úgy is mondhatjuk, hogy "szelíd közlekedésű" híd lesz - így hirtelen nem is tudom, hol van még ilyen (vasúti-gyalogos-kerékpáros híd persze Budapesten is, de villamososról nem hallottam még). Sőt, a wikipedia szócikk szerint tram-train üzemhez is alkalmassá teszik, feltehetően arra gondolva, amikor Pozsony központjából közvetlen tram-train menne Bécsbe. Örömteli hír ez egy olyan országból, ahol nagyon sokszor még mindig az egyéni közlekedést részesítik előnyben és a többi csak kullog utána, elég csak a vasútvonal-bezárásokat és a nullához közelítő biciklis infrastruktúrát említeni. Igaz, a másik oldalon vannak például olyan kezdeményezések, mint a Kassa-Szepsi tram-train.

És felmerül a kérdés, miért ne tehetnénk mi is ugyanezt a Lánchíddal vagy a Szabadság híddal...?

Ilyen lesz. Forrás: Pozsony város oldala

A hidat átszelő villamos teljesen új vonal lesz, és az első olyan Pozsonyban, amely átmegy a Duna túlpartjára, azaz Petržalkába (Pozsonyligetfaluba). Egyelőre csak a lakótelep széléig, és később folytatnák dél felé a pályát, bár már most kicsit kétségessé teszik, mondván, hogy a 2014-2020-as költségvetési időszakban a pozsonyi régióban 50%-re emelkedik a kötelező önrész az EU által támogatott projektekben (ez az, amit mi megúsztunk a tárgyalások során). És hogy a Pozsony-Bécs (netán Pozsony-Győr?) tram-trainből lesz-e valaha valami, azt egyelőre sűrű homály fedi.

Helyszínrajz. Forrás: petrzalka.sk


Nincsenek megjegyzések: