2012. május 15., kedd

Mozgolódás a Várban

Elég sok szó volt az utóbbi hónapokban a Várról, különösen a Várbazárról, aminek most már tényleg küszöbön van a felújítása, és a jelekből ítélve részben már el is indult. De a budai Várnegyed más pontjain is találkozhatunk felfordulással, most ezeknek jártam utána.

Májustól egészen augusztus második feléig tart majd a Várban közlekedő buszok útvonalának felújítása. Mivel a BKK-tól nem kaptam választ arra sem a Facebook oldalukon, sem emailen, mi is műszaki tartalma a felújításnak (milyen burkolat lesz, változik-e valami), ezért elmentem a helyszínre, hátha ott több sikerrel járok. Most épp az Országház utca van teljes hosszában szétkapva, az ottani építésvezető készségesen válaszolt kérdéseimre. Amiből kiderült, hogy az úttest mindenhol nagykockakő lesz (ez a kb. 17x17 cm-es bazaltkő), ahogy eddig is, de kátrány helyett egy műgyantaféleséggel lesz kifugázva - ez nem tudom, mennyire jó hír a Várban kerékpárral, babakocsival közlekedőknek... A járdán is kicserélik a burkolatot, de az aszfalt marad. A szegélyek pedig néhol egy szintbe kerülnek az utcával, de nagyrészt nem - itt az egyik oldalon általában megdöntik a szegélyt, hogy a parkoló autók könnyen felállhassanak a járdára, és elférjen a busz. Én úgy gondolom, hogy ez utóbbi a XXI. században, műemléki környezetben - miközben 300 férőhelyes garázs épül a Vár oldalában - botrányos.

Továbbhaladva a Szent György tér déli felén is építési palánkba botlunk. Az említett mélygarázshoz van köze ugyan, de itt nem a beruházó építkezik. Mint megtudtam, a mélygarázs kijárata lesz itt összekötve a térrel egy sétány formájában - a kép közepén levő telekről van szó. Hogy a mélygarázs mikor lesz kész, az itteni építésvezető sem tudta, mindenesetre az akadálymentes összekötést (rámpával) most megcsinálják (azt nem tudom, ennek a lift is része-e).


Végül a Várbazár, ahol a vároldalban felfelé tartó falon - ami a mozgólépcső tervezett helyszíne - már serényen dolgoznak. Gondolom a mozgólépcsőn, de ez most csak tipp. Aki többet tud, ossza meg velünk!


Nincsenek megjegyzések: