2009. március 30., hétfő

Újabb áldozat

A Rökk Szilárd utcába kirándulunk most, ami a Körút közelében van a Baross utcához közel. Itt áll egy ház, magasságában és állapotában jelentősen elütve az utca többi házától. Mégis, ez a diszkrét kivitelű, kifelé nyíló ablakú későklasszicista ház igazi dísze lehetne az utcának felújítva. Nem valószínű, hogy az lesz: az önkormányzat eladta, a befektető kiürítette, nemsokára lebonthatják.



Pedig masszívnak tűnik - a földszintje a lebontott Csengery utcai házhoz hasonlóan nagyrészt kőből épült.



Kétségtelen, hogy legutóbbi állapotában és funkciójával (autószerelő műhely) nem fűződik sok pozitív asszociáció ehhez a házhoz. De pl. a Krúdy utcában egy hasonlóan kicsi és régi ház is megújulhatott (kissé átalakítva) és ma népszerű találkozóhely (Darshan Udvar). Kérdés, hogy itt a tulajdonosok milyen motivációk mozgatják a profitszerzésen kívül.


Vagy ilyen pl. a Kesztyűgyár Közösségi Ház a Mátyás téren, amit egy csúnyácska régi épületből varázsoltak át (ld. lent). De a Rökk Szilárd utcai házat átalakítani se nagyon kellene, mert simán felújítva is megállná a helyét.



4 megjegyzés:

Sly írta...

érdekes lenne ilyenkor, ha azokról is tennél be képet, amikről szólsz (Krúdy utcai megújulás, Kesztyűgyár Közösségi Ház), és akkor egyből lehetne összehasonlítani.

egyébként tök jó, hajrá!

airdace írta...

Done. (Pár hónap késéssel :)

Sly írta...

köszi :)
(az olvasók igényeinek teljesítése jó pont :) )

BB írta...

hm, nem ebben az épületben müködött vmi művészeti klub, Gasnerral, Badadadával meg Tricepsszel? Hatalmas pincerendszer, innét költöztek a Boráros tér mellé MERZ néven. Azóta az a klub is megboldogult.