2016. december 19., hétfő

Forgalomcsillapítási hírmorzsák karácsonyra

Közeledik 2016 vége, Budapest fuldoklik a szmogban, és mintha már senki nem venné komolyan, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie. Üdítő élmény ilyenkor olyan híreket olvasni, ami ha csak egészen apró mértékben, de mégis az emberközpontúság felé mozdíthatja el a várost:

1. Forgalomlassító küszöböt (gyk fekvőrendőrt) telepítenek végre az újlipótvárosi Radnóti és a Tátra utcák sarkára. A Totalcar is megénekelte már azt a kálváriát, ami a környék egyes kereszteződéseiben folyik: folyamatosak a balesetek az elsőbbség meg nem adása miatt. A fizikai forgalomcsillapítás ebben mindig gyógyír tud lenni, így nagyon örömteli a küszöb megépítése. Ennél persze jóval többet kellene tenni itt, de első lépésnek jó lesz.

2. Az erzsébetvárosi képviselőtestület egyik előterjesztésében azt olvashatjuk, hogy 30 millió forintot szánnak a kerületi költségvetésből a Kazinczy utcába kihelyezendő süllyedő bójára. A részletek még nem ismertek, de az intézkedés válasz lehet arra a több éve tartó aláírásgyűjtésre, amelyben a Kazinczy utca forgalomcsillapítását követelik immár több mint 3000-en. Bármi is történik pontosan, az mindenképpen megváltás az ott lakóknak és bárkinek, aki a Kazinczy utcán szeretne végigsétálni anélkül, hogy egy taxi súrolná a kabátját.

Ilyen is lehet a Kazinczy utca? (a kép egy ideiglenes rendezvény idején készült) Forrás: Kazinczy utca Facebook oldal


3. Egy december 17-i kormányhatározat, ami elsősorban egyes Kossuth téri épületek (Néprajzi Múzeum/Kúria, Földművelésügyi Minisztérium) felújításáról szól, "közlekedési hatástanulmány és koncepcióterv elkészítését" rendeli el "a Vértanúk tere gyalogos prioritású átalakítása érdekében". Ha valami, akkor ez igazán időszerű ott: nagy előrelépés volt a Kossuth tér forgalommentesítése, de igen nagy a kontraszt, ha valaki ebbe az irányba hagyja el a teret. Ráadásul ez a fő vizuális és fizikai kapcsolat is a Szabadság tér felé, tehát mindenképpen fejlesztésért kiált.

A Vértanúk tere most, műemléki beton terelőelemmel és táblaerdővel

+1 Eközben csendben épül a Moszkva sétány, vagyis az úszó vébé apropóján létesülő gyalogos-kerékpáros sétány a Duna partján, egyelőre a Dráva utca és az Árpád híd között. A hírekbe sajnos nem pozitív értelemben került be ez az - egyébként üdvözlendő - fejlesztés, ugyanis a gyors és átgondolatlan tervezés miatt komoly veszteséget szenvedett az idáig viszonylag érintetlen Duna-part faállománya. Még nem tudni, pótolják-e a helyszínen az elpusztult fákat. Egyelőre föld- és kőkupacok várják az erre járót, de 2017 elején még visszatérünk ide.


Nincsenek megjegyzések: