2015. március 16., hétfő

Gazdátlan értékek Józsefvárosban: a "sárkányos kapu" védelmében

Józsefvárosban a Corvin sétány környékén folyamatosan haladnak előre a bontások. A gazdasági válságból való kilábalással újraindultak a beruházások, sorra tűnnek el a régi házak. A lebontott házakban fennállt körülményeket nem sajnáljuk, az építészeti értékeket viszont sokszor igen, amelyeknek ezen a környéken nemigen akadt gazdája. A lakókat kiköltöztették, a kerületi vezetés is a dózer oldalán állt, és néhány fotóson, környékbelin kívül más nem volt, aki felemelje a szavát. A Leonardo utcában 2007-ben "véletlenül" pont az ideiglenes védelem lejártának másnapján tűnt el egy igen értékes szecessziós ház (erről ebben a cikkben olvashattunk anno).


De nem áll már például a fenti ház sem: igaz, ez egy jóval átlagosabb neoreneszánsz bérház. Itt bele lehetne menni abba, hogy mennyit veszített a terület a teljes építészeti arculat és részben az utcaszerkezet elveszítésével, és mennyit nyert az új közterületekkel, zöldfelületekkel és a mai kor átlagába tartozó építészeti színvonallal - de most koncentráljunk az értékekre.


A bontások aktuális helyszíne a Bókay János utca. Az utca Duna felőli oldal már szinte teljes egészében eltűnt, a 43-as számú, "sárkányos ház" viszont még áll. A bontásra vonatkozó közbeszerzést már kiírták, tehát meg van pecsételve a sorsa, de még vannak lakók a házban. Mikor körülnéztem, barátságosan beengedett fotózni egyikük és elmondta, hogy egyáltalán nem szeretne innen elköltözni. Sokkal jobban örülne, ha felújítanák.

A ház egyébként a környék nagy részétől eltérően egy 20-as évekbeli neobarokk épület, némi szecessziós hatással: ennek legfőbb ismérve a kaput keretező két sárkányszerű, kőből kifaragott lény. A kapuzat dekorációnak az egyedisége, kidolgozottsága és anyaga mindenképpen megőrzést érdemel. Tehát ha már a ház nem marad meg, a faragott kapuzatot vagy az itt létesülő új épület homlokzatában, vagy máshol (közterületen vagy valamilyen kiállítótérben) érdemes megtartani, felállítani. Hogy ne tűnjön el minden nyomtalanul...



Ezzel a bejegyzéssel ennek az értéknek a megmentésére szeretném felhívni a budapestiek, a józsefvárosiak és a kerületi önkormányzat figyelmét.




1 megjegyzés:

JJ írta...

Már lebontották ezt a házat hála a futureal féle városrehabilitácionak.
Volt sárkány nincs sárkány