2014. február 18., kedd

Megújuló homlokzatok a Palotanegyedben

A józsefvárosi tervtanács jó néhány homlokzatfelújítási tervet tárgyalt nemrégiben - feltehetően a TÉR_KÖZ nevű fővárosi támogatású projekt keretéből fogják ezeket fedezni. Íme a homlokzatok jelenlegi állapota és a tervek, a tervtanács dokumentációi alapján. Lesznek köztük olyanok, amire nehezen ismerünk majd rá a munkák után, mert mára már szinte teljesen lehámlott a vakolat a karbantartás hiánya miatt.

Ezekben az esetekben a tervezők dolga sem volt könnyű: sok esetben hiányoznak az eredeti tervek, vagy ha meg is voltak, nem biztos, hogy eredetileg a terv alapján épült meg egy adott ház. Tehát a megmaradt díszítésekből kellett következtetni arra, mi lehetett az eredeti.

A színezés kérdése sem kézenfekvő: az eredeti színt falkutatással meg lehet állapítani, de nem mindig. És nem minden esetben az eredeti szín helyreállítása a cél, hanem az, hogy az utcában levő homlokzatok harmonizáljanak egymással. És akkor ott vannak még a lakók preferenciái is. Szerencsére kontrollként ott van még a tervtanács: a minőségen aluli elképzeléseket általában visszadobják.

Apropó lakók: a homlokzatfelújítás alkalmat ad a különc lakástulajdonosok elhajlásainak (nem odaillő redőnyök, légkondicionálók) eltüntetésére, de ezt nem minden esetben vállalták be a társasházak. Így van, ahol eltűnnek majd ezek és van, ahol nem.

Az alábbiakon kívül megújul még a tervtanács elé került a Rákóczi út 29., a Rökk Szilárd u. 11., a József krt. 11., a Horánszky u. 7., a Szentkirályi u. 17. - de talán a képeken láthatók lesznek a leglátványosabb megújulások.

Bródy Sándor u. 30/a. Forrás: jozsefvaros.hu, ARCHIMON Építész Iroda

Kőfaragó u. 10. Forrás: jozsefvaros.hu, Zsoldos és Csató Kft.

Horánszky u. 3. Forrás: jozsefvaros.hu, Privaterv Kft.

Krúdy u. 6. Forrás: jozsefvaros.hu, Period Design Kft.
Somogyi Béla u. 22. Forrás: jozsefvaros.hu, Nagy Márton építész

Somogyi Béla u. 7. Forrás: jozsefvaros.hu, Balogh Bertalan építész
Nincsenek megjegyzések: