2013. november 26., kedd

Legyél te is városszakértő!

(A címben levő kifejezés nem túl elterjedt, viszont a megszokottabb várostervező, városfejlesztő, urbanista, netán településmérnök szavak felett szerintem eljárt az idő, úgyhogy jobb híján ezt használom.)

Ez a poszt arról kíván szólni, hogy mennyire könnyű lett manapság a tudáshoz jutás. Persze nem mindenkinek, ezzel tisztában vagyok, és azzal is, hogy még akinek könnyű is lehetne, az sem feltétlenül tudja, merre keresse. Ezért is próbálom megosztani az ilyesmiket, hogy minél többen tudják.

Én most elsősorban a fenti témában igyekszem elmélyíteni tudásomat, és ebben kapóra jött egy igen szuper honlap (amit egy lengyel ismerősöm ajánlott, ugyanaz, akit az előző poszt létrejötte kapcsán meglátogattam), a coursera.org, ahol valódi (elsősorban amerikai) egyetemek online kurzusaira lehet beiratkozni ingyen. Ezek úgynevezett MOOC-ok (massive open online course), és sokszor egyszerre több ezer diák vesz rajtuk részt. Kurzustól függően általában minden hétköznap egy-egy 5-30 perces előadás van, amit bármikor meg lehet nézni és le is lehet tölteni. Az értékelés vagy automatikusan javított feleletválasztós tesztekkel, vagy írásos házi feladatokkal történik. Ez utóbbiakat a kurzuson résztvevő diákok egymásnak javítják véletlenszerű sorsolással. Vannak még fórumok is, ahol meg lehet vitatni a diáktársakkal bizonyos témákat (bár a résztvevők nagy száma számomra pl. követhetetlenné teszi ezeket), illetve Facebook csoportot is szoktak csinálni a diákok, ahol megoszthatnak érdekes dolgokat.
A végén kapsz egy pdf-et, ami igazolja, hogy elvégezted a kurzust, de nyilván nem egyenértékű egy hagyományos diplomával.

Ahova most én "járok", az Designing Cities névre hallgat és a philadelphiai székhelyű Pennsylvaniai Egyetem PennDesign nevű építészeti-tájépítészeti-művészeti karának három tanára tartja, számos vendégelőadóval. Szerintem elég jó színvonalú, még ha néha törvényszerűen is amerikai nézőpontból vizsgálnak dolgokat. Egyébként viszonylag széles látókörűek. Ezt bizonyítja a következő előadás is, ami nagyon jó példa arra, hogyan tudnak szerves és egyidejűnek tűnő kapcsolatot teremteni több ezer diákkal: itt a második házi feladatra beküldött dolgozatokból szemezgetnek (kicsit hosszú, de érdemes megnézni). Ez azért is érdekes, mert a feladat mindenkinek az volt, hogy a saját városából mutasson be három jól működő egységet (egy utcát, egy közteret és egy városrészt). A válogatásba csak az USÁ-n kívüli példák fértek bele - ezen viccelődnek is a tanárok. A kurzusba egyébként utólag is be lehet kapcsolódni, az előadások elérhetőek, a korábbi házikat viszont nem lehet pótolni.


Ennél valószínűleg jóval ismertebbek a TEDx konferenciák és helyi vagy témaspecifikus mutánsaik, mint a TEDxYouth@Budapest vagy a TedxCity2.0. Érdemes követni őket, mert sokszor ezeken is nagyon jó előadások vannak, mint pl. ez itt, amit sikerült személyesen is hallanom:


Szóval okosodásra fel!


1 megjegyzés:

airdace írta...

Update a Designing Cities kurzushoz: az 1. és 2. házi feladat időn túli beküldésére is lehetőséget adtak december 17-i határidővel. A 3. házié dec. 10., így aki most bekapcsolódik, mindegyik házit meg tudja még csinálni.