2011. október 28., péntek

Yona @ Ludwig - még egy kis kedvcsináló

A kiállítás tehát arról szól, hogy Yona Friedman az élet szinte minden területét felölelő gondolatait igyekszik közvetíteni és továbbgondoltatni a lehető legváltozatosabb formában.


Az összes falon keresztülfutnak Yona képregényei (olyan, mint ez) és skiccei (hol reprodukált, hol eredeti formában). A falon levő rajzok nagy részét egyébként önkéntesek rajzolták (köztük én is, rajztehetség nélkül, de azért próbáltam visszafogni magam, nehogy túlságosan lehúzzam a minőséget).

A termek középső részén általában Yona elképzeléseinek három dimenziós, akár életnagyságú modelljei állnak. Kezdve az európai vasúthálózat térbeli makettjétől (3. dimenzió: sebesség), a yonai olcsón és egyszerűen megvalósítható dobozhajlékáig, vagy újrahasznosított anyagokkal borított városhomlokzatig, illetve számtalan makett.


A kiállítás két fő attrakciója közül az egyik a "nagy struktúra", ahol 4 emeletnyi magasságban bejárható zegzugokban élhetjük át egy másik lehetséges város térélményét, némi videovetítéssel megcukrozva, ahol Yona Friedman animációs filmjei mennek, mert ilyeneket is csinált. (Jótanács: senki ne jöjjön tűsarkú cipőben, mert még az állványzatpadló rabságába esik.)

A másik ilyen struktúra a "konyha", ahol a víz körül forog egy hasonlóan strukturált, de kisebb modell. Mezőgazdaság-konyha-tisztálkodás egy körben.

Az utolsó teremben pedig mindenki maga próbálhatja ki, hogyan csinálna várost Yona ötleteit felhasználva.

Szóval nem nagyon érdemes kihagyni :)


Nincsenek megjegyzések: